luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Kluski slaskie z miesem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszne kluski, ktore mnie najbardziej smakuja z stopiona sloninka wedzona i kapusta kiszona zasmazana.

Kluski slaskie z miesem

Składniki:

Kluski slaskie z miesem

 

  • ok.700 gram ziemniakow
  • 1 zoltko
  • 1/2 lyzeczki soli
  • maka ziemniaczana
  • 200 gram miesa mielonego
  • 1 bialko
  • sol, pieprz,maggi

Sposób przygotowania:

Kluski slaskie z miesem
Ziemniaki, obrac, ugotowac. Nastepnie odlac z wody i potluc lub przecisnac przez praske . Wyrownac powierzchnie ziemniakow, podzielic na 4 rowne czesci. 1/4 czesc wyciagnac i rozsypac na pozostale zeimniaki. W miejsce wyciagnietych ziemniakow wsypac make ziemn., dodac zoltko i sol. Wszystko dobrze wymieszac.
Mieso mielone wymieszac razem z bialkiem, sola, pieprzem i maggi.
Odrywac po kawalku ciasta na kluski, formowac w rece placek, dodac lyzeczke nadzienia miesnego i dobrze skleic kluski.
Gotowac w posolonej wodzie ok.5 min.

Tagi:

mięso mak