Sposób przygotowania:
Kluski śląskie z mięsem 2
Mięso: Mięso opłukać i osuszyć. Pokroić na grubsze kawałki. Do rondla włożyć margarynę, dodać obraną i pokrojoną cebulę oraz mięso, chwilę podsmażyć, przewracając mięso. Posmażone mięso podlać wodą, dodać paprykę, kucharek, mąkę (można dodać kawałki marchewki i pietruszki). Dusić na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. W kubeczku wymieszać śmietanę z odrobiną wywaru spod mięsa. Wlać do reszty i wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem. Kluski: Ugotować dowolną ilość obranych ziemniaków. Przecisnąć przez praskę. Z ziemniaków zrobić "kopczyk", podzielić na 4 części. Jedną część ziemniaków usunąć. W wolne miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną (3 części ziemniaków, 1 częśc mąki). Wbić jajko i zagnieść ciasto. Z ciasta formować kulki, w każdej kciukiem zrobić obcisk. Kluski wrzucić do osolonego wrzątku i parzyć pod przykryciem około 20 minut. Odcedzić, wyłożyć na talerz, polać sosem, obok ułożyć mięso.