Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Kluski śląskie z mięsem 2

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smaczne danie obiadowe, czyli kluski śląskie z mięsem w sosie własnym

Kluski śląskie z mięsem 2 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski śląskie z mięsem 2

 

  • Mięso:
  • 1/2 kg mięsa gulaszowego z indyka
  • 1 cebula
  • 1/4 kostki margaryny
  • 1 łyżeczka kucharku
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • 1/2 łyżki mąki
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie z mięsem 2
Mięso: Mięso opłukać i osuszyć. Pokroić na grubsze kawałki. Do rondla włożyć margarynę, dodać obraną i pokrojoną cebulę oraz mięso, chwilę podsmażyć, przewracając mięso. Posmażone mięso podlać wodą, dodać paprykę, kucharek, mąkę (można dodać kawałki marchewki i pietruszki). Dusić na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. W kubeczku wymieszać śmietanę z odrobiną wywaru spod mięsa. Wlać do reszty i wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem. Kluski: Ugotować dowolną ilość obranych ziemniaków. Przecisnąć przez praskę. Z ziemniaków zrobić "kopczyk", podzielić na 4 części. Jedną część ziemniaków usunąć. W wolne miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną (3 części ziemniaków, 1 częśc mąki). Wbić jajko i zagnieść ciasto. Z ciasta formować kulki, w każdej kciukiem zrobić obcisk. Kluski wrzucić do osolonego wrzątku i parzyć pod przykryciem około 20 minut. Odcedzić, wyłożyć na talerz, polać sosem, obok ułożyć mięso.
Kluski śląskie z mięsem 2
Mięso dokładnie umyć i osuszyć, pokroić na grubsze kawałki.
Kluski śląskie z mięsem 2
Mięso dusić pod przykryciem z przyprawami, zabielić śmietaną.
Kluski śląskie z mięsem 2
Z ziemniaków zrobić "kopczyk", podzielić na 4 części. Jedną część ziemniaków usunąć. W wolne miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną
Kluski śląskie z mięsem 2
Z ciasta formować kulki, w każdej kciukiem zrobić obcisk. Kluski wrzucić do osolonego wrzątku i parzyć pod przykryciem około 20 minut.