bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 870]

Kluski śląskie z młodym jęczmieniem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Kluski z młodym jęczmieniem mają ładny zielony kolor, są smaczne. Są zabarwione w naturalny sposób, bez dodatku sztucznych barwników.

Kluski śląskie z młodym jęczmieniem

Składniki:

Kluski śląskie z młodym jęczmieniem

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie z młodym jęczmieniem
Ugotowane i ostudzone ziemniaki mielimy na sitku o drobnych oczkach lub przeciskamy przez praskę. Przekładamy na stolnicę, dodajemy mąkę ziemniaczaną, młody jęczmień, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli.

Dokładnie zagniatamy gładkie ciasto, powinno mieć jednolity kolor. Formujemy małe okrągłe kluski robiąc w każdym dziurkę, układamy na stolnicy wysypanej mąką.

W garnku zagotowujemy wodę, solimy, dodajemy niewielką ilość oleju, wrzucamy partiami kluski, gotujemy przez 1-2 minuty od momentu zagotowania.

Odcedzamy na durszlaku, przekładamy na talerz.