Sposób przygotowania:
Kluski śląskie z dziurką
Ziemniaki obrać, opłukać, zalać wodą, osolić, ugotować. Ugotowane ziemniaki ostudzić, przeciśnąć przez praskę, dokładnie ugnieść w misce. Masę ziemiaczaną podzielić na 4 części, wyjąć jedną część ziemniaków, w tą pustą część po ziemniakach wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać jajko i wyjęte ziemniaki, zagnieść szybko ciasto.
Z ciasta formować kulkę, w środku zrobić wgłębienie.
Gotowe kluski wrzucać do wrzącej, osolonej wody, jak wypłyną na wierzch, gotować jeszcze na wolnym ogniu przez 2 minuty. Wybierać łyżką cedzakową na talerze.
Podawać polane sosem .
Z ciasta formować kulkę, w środku zrobić wgłębienie.
Gotowe kluski wrzucać do wrzącej, osolonej wody, jak wypłyną na wierzch, gotować jeszcze na wolnym ogniu przez 2 minuty. Wybierać łyżką cedzakową na talerze.
Podawać polane sosem .