Sposób przygotowania:
Kluski Śląskie z papryką
Ziemniaki gotujemy do miękkości. Po odcedzeniu w dużej misce przeciskamy je przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem. Dodajemy sól i jajko. Mieszamy.
W misce uklepujemy na równo na dni masę i dzielimy na 4 równe części. Jedną część wybieramy i odkładamy na bok i w to miejsce wsypujemy do równości masy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy paprykę słodką i chili.
Ubijamy ręką i formujemy zgrabne kluski. W garnku do gotującej się wody wrzucamy kluski i gotujemy ok. 8-10 po wypłynięciu.
W misce uklepujemy na równo na dni masę i dzielimy na 4 równe części. Jedną część wybieramy i odkładamy na bok i w to miejsce wsypujemy do równości masy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy paprykę słodką i chili.
Ubijamy ręką i formujemy zgrabne kluski. W garnku do gotującej się wody wrzucamy kluski i gotujemy ok. 8-10 po wypłynięciu.