petronella

petronella

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Kluski Śląskie z papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciekawy przepis na tradycyjne śląskie kluski z dodatkiem mielonej papryki ostrej i słodkiej dla złamania tradycji.

Kluski Śląskie z papryką

Składniki:

Kluski Śląskie z papryką

na ciasto

Sposób przygotowania:

Kluski Śląskie z papryką
Ziemniaki gotujemy do miękkości. Po odcedzeniu w dużej misce przeciskamy je przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem. Dodajemy sól i jajko. Mieszamy.

W misce uklepujemy na równo na dni masę i dzielimy na 4 równe części. Jedną część wybieramy i odkładamy na bok i w to miejsce wsypujemy do równości masy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy paprykę słodką i chili.

Ubijamy ręką i formujemy zgrabne kluski. W garnku do gotującej się wody wrzucamy kluski i gotujemy ok. 8-10 po wypłynięciu.