Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1304]

Kluski śląskie z gulaszem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Gdy z obiadu zostaną mi ziemniaki, to na drugi dzień robię oto takie kluseczki śląskie. Uwielbiam kluski z sosem pieczarkowym lub gulaszem.

Kluski śląskie z gulaszem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kluski śląskie z gulaszem

Gulasz

Kluski śląskie :

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie z gulaszem
Gulasz Cebulę obrać, posiekać , przesmażyć na tłuszczu. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Przełożyć mięso razem z cebulą do rondla, zalać wodą tak by przykryła mięso, dodać przyprawy, dusić do miękkości mięsa. Gdy mięso jest już miękkie, do mąki dodać odrobinę wody, dobrze rozmieszać, wlać do mięsa zagotować.

Kluski śląskie : Ugotowane ziemniaki ostudzić, przeciśnąć przez praskę. Masę ziemiaczaną podzielić na 4 części, wyjąć jedną część ziemniaków, w tą pustą część po ziemniakach wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać jajko i odłożone ziemniaki, zagnieść szybko ciasto. Z ciasta formować kuleczki, w środku zrobić dołeczek. Gotowe kluski wrzucać do wrzącej, osolonej wody, jak wypłyną na wierzch, gotować jeszcze na wolnym ogniu przez 2 minuty.

Wybierać łyżką cedzakową na talerze. Podawać polane sosem .
Kluski śląskie z gulaszem
Z masy ziemniaczanej uformowano kuleczki z dziurką i wrzucono na gotowaną wodę
Kluski śląskie z gulaszem
Ugotowane kluski śląskie zostały wybrane łyżką cedzakową na talerze