Sposób przygotowania:
Kluski śląskie z sosem pieczarkowym
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, następnie zmielić lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Taka masę ziemniaczaną wygładzić w naczyniu. Następnie należy podzielić ją na 4 części i jedną z tych cześci wyjąć i ułożyć na pozostałych trzech. Na jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, aby znów powstała czwarta część masy ziemniaczanej. Wszystko razem wyrabiamy. Następnie z ciasta formujemy małe płaskie kuleczki i palcem robimy małe wgniecenie. Kluski gotujemy do miękkości. Do wody dodajemy odrobinę oleju, żeby kluski się nie sklejały. Sos: Cebulę drobno kroimy i rumienimy na maśle. Następnie dodajemy drobno pokrojone pieczarki, doprawiamy do smaku. Wszystko razem dusimy, aż pieczarki będą miękkie. Na koniec dodajemy śmietanę i dusimy jeszcze ok. 5 min.