Zochna

Zochna

Kucharz
[Przepisów: 19]

Kluski śląskie z sosem grzybowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kluski śląskie słynne na śląsku z innym sosem niż zwylke :)

Kluski śląskie z sosem grzybowym

Składniki:

Kluski śląskie z sosem grzybowym

 

 

  • Sos:
  • 2 gotowe sosy grzybowe np: Amino
  • 1 mała cebula
  • kilka pieczarek
  • suszona pietruszka

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie z sosem grzybowym
Ziemniaki obrać i ugotować.Przecisnąć przez praskę do wiekszej miski.Podzielić ziemniaki na 4 części ,jedną część ziemniaków wyciągnąć i wsypać w puste miejsce mąke ziemniaczaną ,dodać wyciągnięte ziemniaki ,dodać jajko i całość wymieszać rekami.Gdy składniki się połączą kręcimy w rękach kluski-lepiej mniejsze.Wrzucamy je go osolonego wrzątku i gotujemy po ich wypłynięciu ok.5 min.zalewamy je szklanką zimnej wody i wyjmujemy.

Obrane pieczarki podsmażamy 10 min. na patelni i dodatkiem cebuli -pokrojonej drobno.Sos robimy jak pisze na opakowaniu.do gotowego sosu dodajemy podsmażone pieczarki i 2 łyżeczki suszonej natki.

Surówka:
kawałek białej kapusty
1 marchewka
1 puszka kukurydzy
1 sos knora do sałatek włoski, sałatkowy,vinegre-obojętnie jaki
2 łyż.oliwy
Kapustę posiekać ,marchew utrzec na tarce o grubych oczkach,dodac kukurydze ,zrobic sos jak piszą na opakowaniui polac surówkę.