Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Udka pieczone z młodą kapustką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 11
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Poznaj mój przepis na danie z udek kurczaka, otulonych aromatycznym boczkiem, który sprawia, że mięso jest pyszne i soczyste.

Udka pieczone z młodą kapustką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Udka pieczone z młodą kapustką

 

  • 11 udek kurczaka
  • 11 pasków boczku parzonego
  • 1 łyżka przyprawy Gyros
  • 1/3 główki kapusty młodej
  • 1 marchew
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżka Vegety
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Udka pieczone z młodą kapustką

I

Udka pieczone z młodą kapustką
Przygotowanie mięsa z udek kurczaka, Usuwamy kosć, skórę, rozbijamy i doprawiamy przyprawa Gyros.

1. Mięso myję, osuszam, wyjmuję kości, zdejmuję skórę, rozbijam. Doprawiam Przyprawą Gyros.

II

Udka pieczone z młodą kapustką
Przygotowanie warzyw, kapsute szatkujemy, marchew obieramy i ścieramy na tarce. warzywa zalewamy wodą, doprawiamy i gotujemy.

2. Kapustę drobno szatkuję, marchew ścieram na tarce o dużych oczkach. Warzywa przekładam do garnka zalewam wodą, dodaję listki laurowe, ziele angielskie, wsypuję Vegetę i gotuję. Pod koniec gotowania wlewam ocet i zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody.

III

Udka pieczone z młodą kapustką
faszerowanie udek kapustą ugotowaną.

3. Na środku każdego udka umieszczam ugotowaną kapustę.

IV

Udka pieczone z młodą kapustką
Zwijanie mięsa, owijanie boczkiem i układanie na blaszce.

4. Mięso zwijam w roladki i owijam boczkiem.

5. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 30 minut w 180°C.

V

Udka pieczone z młodą kapustką

6. Danie gotowe.
7. Smacznego.