Sposób przygotowania:
Kluski smażone " Trzy zboża "
Ryż zalej niepełnymi 2-ma szklankami wody, (nie sól !) ugotuj, (ma być„lekko twardawy”) ostudź do temp pokojowej.
W międzyczasie sporządź, w sposób uproszczony, ciasto drożdżowe: nastaw drożdże do wzbudzenia (mleko, łyżka mąki pszennej, cukier, pokruszone drożdże) w garnuszku, który wstaw do większego z letnią wodą.
Mąki obie wymieszaj, w większej misce, dodaj sól, curry, jajko, olej, mieszaj wszystko do wytworzenia się dość drobnych grudek, wlej drożdże, dodaj ryż i dokładnie wymieszaj.
Pozostaw do wyrośnięcia.(ok. 30-40min)
Ciasto po wyrośnięciu winno mieć konsystencję ciasta mniej więcej jak na kluski kładzione. Jeśli trzeba dolej nieco wody, dokładnie jeszcze raz wymieszaj.
Olej podgrzej i gotuj/smaż (średni ogień) formując jak zwykłe ale nieco mniejsze, kluski kładzione, każdorazowo maczając łyżkę w oleju, zawsze wkładając jedną pełną warstwę. Po lekkim przemieszaniu uzyskasz równomierne obsmażenie „klusek” na całej powierzchni . Po lekkim zbrązowieniu, łyżką cedzakową wyjmij kluski na sito do obcieknięcia .
Z czym podać(?) …ja w dniu pierwszego sporządzenia (piątek Wielkopostny), podałem z rybą smażoną; kalafiorkiem i brokułem z wody.
Można podawać na słodko z sosem budyniowym, czekoladowym(!).
No i … jedzone „z ręki” lepiej smakują niż z widelca.
Uwaga: podczas smażenia należy uważać na „sępy domowe”…bo nie będzie co postawić na stole …;))
W międzyczasie sporządź, w sposób uproszczony, ciasto drożdżowe: nastaw drożdże do wzbudzenia (mleko, łyżka mąki pszennej, cukier, pokruszone drożdże) w garnuszku, który wstaw do większego z letnią wodą.
Mąki obie wymieszaj, w większej misce, dodaj sól, curry, jajko, olej, mieszaj wszystko do wytworzenia się dość drobnych grudek, wlej drożdże, dodaj ryż i dokładnie wymieszaj.
Pozostaw do wyrośnięcia.(ok. 30-40min)
Ciasto po wyrośnięciu winno mieć konsystencję ciasta mniej więcej jak na kluski kładzione. Jeśli trzeba dolej nieco wody, dokładnie jeszcze raz wymieszaj.
Olej podgrzej i gotuj/smaż (średni ogień) formując jak zwykłe ale nieco mniejsze, kluski kładzione, każdorazowo maczając łyżkę w oleju, zawsze wkładając jedną pełną warstwę. Po lekkim przemieszaniu uzyskasz równomierne obsmażenie „klusek” na całej powierzchni . Po lekkim zbrązowieniu, łyżką cedzakową wyjmij kluski na sito do obcieknięcia .
Z czym podać(?) …ja w dniu pierwszego sporządzenia (piątek Wielkopostny), podałem z rybą smażoną; kalafiorkiem i brokułem z wody.
Można podawać na słodko z sosem budyniowym, czekoladowym(!).
No i … jedzone „z ręki” lepiej smakują niż z widelca.
Uwaga: podczas smażenia należy uważać na „sępy domowe”…bo nie będzie co postawić na stole …;))
Glumanda
45Kazik
Ja musiałem pilnować bo akurat trzy Sępo-Wiedźmy latały pomiędzy kuchnią, a pokojami;))