Sposób przygotowania:
Kluski szare trochę białe
Ziemniaki ścieramy jak na placki. Część krochmalu odlewamy. Wyciskamy sok z cytryny i mieszamy. Dodajemy przyprawę do ziemniaków, wbijamy jajko i zagęszczamy mąką pszenną. Ciasto powinno być gęste, zdecydowanie gęstsze niż na placki. Prawie takie, że można coś z niego ulepić. Gdy uzyskamy pożądaną gęstość ciasto przekładamy na talerz. Trzymamy go nad osolonym wrzątkiem i łyżką odcinamy małe kawałeczki ciasta po czym wrzucamy je do wody. Gotujemy około 6 minut. Pamiętajmy, aby kluski przemieszać bo przywrą do spodu garnka. Gotowe kluski podajemy opcjonalnie polane zasmażką, boczkiem, roztopionym masełkiem lub sosem. Świetne również jako dodatek do mięs duszonych. Smacznego. Inspiracją do tego przepisu był przepis ziutuli-kaszubskiej.