Sposób przygotowania:
Kluski z surowych ziemniaków
Ziemniaki obrane zetrzeć w robocie na tarczy do ziemniaków lub zetrzeć ręcznie na tarce do ziemniaków. Ziemniaki starte lecą od razu na położony na garnku durszlak z drobniutką siateczką, ziemniaki starte zostawiam do odcedzenia z soku tak na 40 minut i przekładam z sita do miski, potem ostrożnie wodę z garnka wylewam i białą skrobię z dna garnka dodaję do ziemniaków. Dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, jajka i połączyć składniki mieszając łyżką dużą na gęstą masę.
Wodę w dużym garnku zagotować z solą, olejem, we wrzątku za każdym razem maczać łyżkę, nabierać porcje ciasta i kłaść do gotującej wody na średnim ogniu. Po wypłynięciu na wierzch klusek gotować z 4 minuty na średnim ogniu, cedzakiem wyjmować kluski na talerz.
Na oleju rzepakowym usmażyć pokrojone cebule, ząbki czosnku pokrojone, pod koniec wsypać sól, pieprz mielony, majeranek i zdjąć z ognia.
Wodę w dużym garnku zagotować z solą, olejem, we wrzątku za każdym razem maczać łyżkę, nabierać porcje ciasta i kłaść do gotującej wody na średnim ogniu. Po wypłynięciu na wierzch klusek gotować z 4 minuty na średnim ogniu, cedzakiem wyjmować kluski na talerz.
Na oleju rzepakowym usmażyć pokrojone cebule, ząbki czosnku pokrojone, pod koniec wsypać sól, pieprz mielony, majeranek i zdjąć z ognia.