ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Kluski z surowych ziemniaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne, łatwe, sycące kluski z surowych ziemniaków, z okrasą z cebuli. Smakują wybornie same, ale też i jako dodatek do sosów czy kapusty kiszonej zasmażanej.

Kluski z surowych ziemniaków Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Kluski z surowych ziemniaków

 

Sposób przygotowania:

Kluski z surowych ziemniaków
Ziemniaki obrane zetrzeć w robocie na tarczy do ziemniaków lub zetrzeć ręcznie na tarce do ziemniaków. Ziemniaki starte lecą od razu na położony na garnku durszlak z drobniutką siateczką, ziemniaki starte zostawiam do odcedzenia z soku tak na 40 minut i przekładam z sita do miski, potem ostrożnie wodę z garnka wylewam i białą skrobię z dna garnka dodaję do ziemniaków. Dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, jajka i połączyć składniki mieszając łyżką dużą na gęstą masę.

Wodę w dużym garnku zagotować z solą, olejem, we wrzątku za każdym razem maczać łyżkę, nabierać porcje ciasta i kłaść do gotującej wody na średnim ogniu. Po wypłynięciu na wierzch klusek gotować z 4 minuty na średnim ogniu, cedzakiem wyjmować kluski na talerz.

Na oleju rzepakowym usmażyć pokrojone cebule, ząbki czosnku pokrojone, pod koniec wsypać sól, pieprz mielony, majeranek i zdjąć z ognia.
Kluski z surowych ziemniaków
Od razu ziemniaki lecą z robota na sito z drobniutką siateczką.
Kluski z surowych ziemniaków
Po odlaniu soku z ziemniaków skrobię dodać do ziemniaków.
Kluski z surowych ziemniaków
Dużą łyżką dokładnie wymieszxać na gęstą masę.
Kluski z surowych ziemniaków
Gotować na średnim ogniu, na dużym nie wskazane.
Kluski z surowych ziemniaków
Kluski z surowych ziemniaków
Kluski z surowych ziemniaków