Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Kluski twarogowe z sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Obiad lub kolacja na słodko? Myślę,że to się świetnie nadaje!

Kluski twarogowe z sosem

Składniki:

Kluski twarogowe z sosem

 

  • 60 dag.twarogu,
  • 20dag.chleba tostowego,
  • 1/3kostki masła,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 2 jajka,
  • 2 żółtka,
  • 1 op.cukru waniliowego,
  • skórka otarta z jednej cytryny,
  • sól
  • Sos;
  • 50dag.mrożonych truskawek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • cukier puder do smaku

Sposób przygotowania:

Kluski twarogowe z sosem
Truskawki wyłożyć na sito i pozostawić,by się rozmroziły i ociekły.2 tosty odłożyć resztę pokroić w drobną kosteczkę.5 łyżek masła utrzeć z cukrem pudrem,nadal ucierając,wbić jajka.Następnie dodać twaróg,żółtka,pokrojone tostowe pieczywo oraz skórkę cytrynową,wsypać cukier waniliowy oraz szczyptę soli,dokładnie wymieszać i odstawić ciasto na godzinę.Truskawki zmiksować na gładko,wymieszać z sokiem cytrynowym i posłodzić do smaku cukrem pudrem.Z ciasta uformować ok.12 okrągłych klusek i gotować je w osolonym wrzątku ok.10min.odłożony tosty pokruszyć,zrumienić je na pozostały maśle,polać nimi kluski i podawać z przygotowanym sosem truskawkowym

Tagi:

jajko sosy jajka