kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Smażony pstrąg w sosie jajecznym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszną smażoną rybkę z sosem jajecznym. Danie te przygotowałam z solonych filetów z pstrąga bez skóry. Polecam.

Smażony pstrąg  w sosie jajecznym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smażony pstrąg w sosie jajecznym

 

  • 2 solone filety z pstrąga bez skóry
  • 4 szczypty białego pieprzu
  • 1 ugotowane jajko
  • 1 łyżeczka pokrojonego szczypiorku
  • 1/2 małej białej cebuli
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 5 łyżek naturalnego twarożku
  • 1 łyżka śmietanki 30%
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Na dekoracje :

  • 1 plasterek czerwonej cebuli
  • zielony koperek

Sposób przygotowania:

Smażony pstrąg w sosie jajecznym
Filety z pstrąga oprószamy białym pieprzem. Ugotowane jajko obieramy ze skorupki, kroimy w kosteczkę. Czerwoną i białą cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę.

Szczypiorek myjemy i kroimy na drobno. Do miski przekładamy pokrojone jajko, cebulę szczypiorek i dodajemy serek, śmietankę, mleko, jogurt i przyprawy, mieszamy i odstawiamy.

Rybę posypujemy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju.

Sos przekładamy na talerz i kładziemy rybę. Dekorujemy pokrojoną czerwoną cebulą i koperkiem.
Smażony pstrąg  w sosie jajecznym
Ugotowane jajko kroimy w kosteczkę i wkładamy do miski
Smażony pstrąg  w sosie jajecznym
Obie cebulę kroimy w kosteczkę a szczypiorek na drobno.
Smażony pstrąg  w sosie jajecznym
Wszystkie składniki na sos wkładamy do miski i mieszamy.
Smażony pstrąg  w sosie jajecznym
Rybę oprószamy dokładnie mąką i smażymy na rozgrzanym oleju.