dodi1

dodi1

Starszy Kucharz
[Przepisów: 31]

Kluski z ciasta parzonego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne kluseczki.

Kluski z ciasta parzonego

Składniki:

Kluski z ciasta parzonego

 

Sposób przygotowania:

Kluski z ciasta parzonego
Mleko ugotować w rondlu, włożyć sporą łyżkę masła na wrzące mleko, wsypać 20 dag mąki, mieszając ciągle ostroznie i gotować dopókimleko nie wsiąknie w ciasto i ciasto nie będzie odstawało od łyżki. Wtedy przełozyć do drugiego rondla, ostudzić i wbic po jednym jajku, wymieszać dobrzez z ciastem, porobic kluski wielkości orzecha włoskiego, rzucić na gorący tłuszcz, wyjmowac łyżką durszlakową, obsaczyć na bibule z tłuszczu i kłaść do zupy. Można też gotowe kluski ułozyć na blasze do pieczenia i upiec w piecu.