dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Kluski z dynią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 160
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kluseczki ziemniaczane z dodatkiem dyni. Trochę pracochłonne ale bardzo smaczne. Idealne na obiad :)

Kluski z dynią

Składniki:

Kluski z dynią

 

Sposób przygotowania:

Kluski z dynią

Krok 1:

Kluski z dynią
Dynie i ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.

Dynie i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, odlewając 1 szklankę wody z warzyw. Studzimy.

Krok 2:

Kluski z dynią
Ziemniaki i dynie przeciskamy przez praskę.

Ziemniaki i dynie przeciskamy przez praskę. Do garnka wlewamy wodę, w której gotowały się warzywa. Dodajemy ziemniaki i dynie. Wsypujemy mąkę.

Całość podgrzewamy mieszając. aż powstanie jednolita masa. Zdejmujemy z ognia.

Krok 3:

Kluski z dynią
Masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Do masy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.

Masę nabieramy łyżką i wkładamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy ok 5 minut. Następnie odcedzamy.

Kluski obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Smacznego!