Sposób przygotowania:
Kluski z dyniąKrok 1:
Dynie i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, odlewając 1 szklankę wody z warzyw. Studzimy.
Krok 2:
Ziemniaki i dynie przeciskamy przez praskę. Do garnka wlewamy wodę, w której gotowały się warzywa. Dodajemy ziemniaki i dynie. Wsypujemy mąkę.
Całość podgrzewamy mieszając. aż powstanie jednolita masa. Zdejmujemy z ognia.
Krok 3:
Do masy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.
Masę nabieramy łyżką i wkładamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy ok 5 minut. Następnie odcedzamy.
Kluski obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Smacznego!