Sposób przygotowania:
Kluski śląskie z dyniąPuree z dyni
Dynię myjemy, kroimy na mniejsze części i wydrążamy miąższ. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawałek obficie skrapiamy oliwą i posypujemy solą oraz świeżym rozmarynem.
Pieczemy w temp. 180'C przez ok. 1 godz. lub do miękkości.
Miękkie kawałki dyni obieramy ze skórki (opcjonalnie) i blendujemy do momentu osiągnięcia konsystencji musu.
Kluski śląskie z dynią
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i przeciskamy przez praskę. Studzimy.
Do ziemniaków dodajemy wcześniej przygotowane puree i łączymy ze sobą.
Całość masy dzielimy na 4 części, 1 odkładamy i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Opcjonalnie możemy również dodać jajko.
Masę na kluski wyrabiamy i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. W środku każdej kluski robimy dziurkę.
Przygotowane kluski wrzucamy partiami do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy przez 2 min. od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię.