Smakowite Jadło

Smakowite Jadło

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 31]

Kluski śląskie z dynią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Odkąd pamiętam wielbię kluski pod każdą postacią. Jednak dodatek dyni w kluskach śląskich sprawił, że są one jeszcze lepsze - pulchne, delikatne i wręcz rozpływają się w ustach.

Kluski śląskie z dynią Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kluski śląskie z dynią

Puree z dyni

Kluski śląskie z dynią

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie z dynią

Puree z dyni

Dynię myjemy, kroimy na mniejsze części i wydrążamy miąższ. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawałek obficie skrapiamy oliwą i posypujemy solą oraz świeżym rozmarynem.
Pieczemy w temp. 180'C przez ok. 1 godz. lub do miękkości.
Miękkie kawałki dyni obieramy ze skórki (opcjonalnie) i blendujemy do momentu osiągnięcia konsystencji musu.

Kluski śląskie z dynią

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i przeciskamy przez praskę. Studzimy.
Do ziemniaków dodajemy wcześniej przygotowane puree i łączymy ze sobą.
Całość masy dzielimy na 4 części, 1 odkładamy i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Opcjonalnie możemy również dodać jajko.

Masę na kluski wyrabiamy i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. W środku każdej kluski robimy dziurkę.

Przygotowane kluski wrzucamy partiami do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy przez 2 min. od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię.

Kluski śląskie z dynią
Dynię myjemy, kroimy na mniejsze części i układamy na blaszce
Kluski śląskie z dynią
Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę lub mielimy
Kluski śląskie z dynią
Ziemniaki łączymy razem z puree z dyni
Kluski śląskie z dynią
Do masy ziemniaczano-dyniowej dodajemy mąkę
Kluski śląskie z dynią
Z powstałej masy formujemy kluski.