Sposób przygotowania:
Kotleciki jajeczne z marchewką i kukurydzą
1. Pięć jajek gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Marchewkę obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości, następnie studzimy ją i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Bułkę namaczamy w wodzie i dokładnie odciskamy. Koperek myjemy, osuszamy o drobno siekamy. Kukurydzę dokładnie odsączmy z zalewy.
2. Przygotowane składniki przekładamy do większej miski, dodajemy bułkę tartą, wbijamy jajko i mieszamy dokładnie przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Następnie z masy formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Można je włożyć na kilka minut, żeby stężały przed smażeniem.
3. Kotleciki smażymy na rozgrzanym maśle po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
4. W tym czasie gdy kotleciki się smażą przygotowujemy sos. Koperek myjemy, dokładnie osuszamy i drobno siekamy, następnie mieszamy go z majonezem i pieprzem do smaku.
5. Kotleciki podajemy z sosem. Smacznego.
2. Przygotowane składniki przekładamy do większej miski, dodajemy bułkę tartą, wbijamy jajko i mieszamy dokładnie przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Następnie z masy formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Można je włożyć na kilka minut, żeby stężały przed smażeniem.
3. Kotleciki smażymy na rozgrzanym maśle po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
4. W tym czasie gdy kotleciki się smażą przygotowujemy sos. Koperek myjemy, dokładnie osuszamy i drobno siekamy, następnie mieszamy go z majonezem i pieprzem do smaku.
5. Kotleciki podajemy z sosem. Smacznego.
gusia1000
Babeczka35
Polecam zrobić.