Babeczka35

Babeczka35

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1113]

Kotleciki jajeczne z marchewką i kukurydzą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jest to moja propozycja na bardzo smaczny i bezmięsny obiad. Można go przygotować w godzinkę i podać z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Bardzo polecam i życzę smacznego.

Kotleciki jajeczne z marchewką i kukurydzą

Składniki:

Kotleciki jajeczne z marchewką i kukurydzą

Kotleciki:

  • 6 jajek
  • 1 średnia marchewka
  • 5 łyżek kukurydzy z puszki
  • 1 pszenna bułka
  • koperek świeży według uznania
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku

Sos:

  • 6 łyżek majonezu
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • koperek świeży według uznania

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kotleciki jajeczne z marchewką i kukurydzą
1. Pięć jajek gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Marchewkę obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości, następnie studzimy ją i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Bułkę namaczamy w wodzie i dokładnie odciskamy. Koperek myjemy, osuszamy o drobno siekamy. Kukurydzę dokładnie odsączmy z zalewy.

2. Przygotowane składniki przekładamy do większej miski, dodajemy bułkę tartą, wbijamy jajko i mieszamy dokładnie przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Następnie z masy formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Można je włożyć na kilka minut, żeby stężały przed smażeniem.

3. Kotleciki smażymy na rozgrzanym maśle po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

4. W tym czasie gdy kotleciki się smażą przygotowujemy sos. Koperek myjemy, dokładnie osuszamy i drobno siekamy, następnie mieszamy go z majonezem i pieprzem do smaku.

5. Kotleciki podajemy z sosem. Smacznego.

Tagi:

jajka kotlety