Sposób przygotowania:
Kluski z dziurką czyli śląskie
Ziemniaki gotujemy i dobrze rozdrabniamy np. tłuczkiem do ziemniaków, maszynką do mielenia Do ziemniaków dodajemy jajko i ugniatamy na jednolitą masę- formujemy z tego kulkę. Lekko ją rozpłaszczamy i dzielimy na 4 części Zabieramy 1/4 ziemniaków- odkładamy na chwilę! - i w to miejsce dosypujemy mąki ziemniaczanej. Dokładamy zabrane ziemniaki i jeszcze raz wszystko zagniatamy. Z ciasta formujemy z rękach kuleczki, lekko je spłaszczamy i palcem robimy dziurkę. Tylko nie na wylot! Tak do połowy kulki Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 2-3 minutki od wypłynięciu. Podajemy na ciepło z masełkiem do każdej dziurki. Można posypać cukrem Pyszna jest wersja z gulaszem mięsnym z grzybami, sosem pieczarkowym. Do wyboru! doskonały dodatek do wielu dań. Podsmazane na masełku też pycha