s-belata

s-belata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Kluski z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W zależności od ilości wolnego czasu danie można przyrządzić z puree lub z gotowanych ziemniaków.

Kluski z mięsem

Składniki:

Kluski z mięsem

 

  • opakowanie puree ziemniaczanego
  • ½ kg ugotowanej wołowiny (np. z zupy)
  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Kluski z mięsem
Farsz:
1.Mięso zmielić w maszynce, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek.
2.Kostkę rosołową rozpuścić w szklance gorącej wody, wlać do mięsa
i wymieszać

Ciasto:
Puree przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, wystudzić lub użyć gotowane ziemniak. Dodać mąkę, jajko, szczyptę soli i zagnieść ciasto. Uformować walec, kroić około 1 cm plastry, delikatnie rozgnieść, nałożyć farsz i uformować kulę. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia.

Podawać z podsmażoną na złoto cebulą