BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Kluski z mięsem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam pyszne syte kluski z dodatkiem mięsa. Robię je często gdyż moja rodzina je uwielbia i bardzo szybko znikają z talerza.

Kluski z mięsem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kluski z mięsem

 

Sposób przygotowania:

Kluski z mięsem
Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obieramy, płuczemy gotujemy, przeciskamy przez praskę dodajemy jajko. Ciasto dzielimy na 4 części. Jedną część wyjąć na resztę ziemniaków, a w puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dobrze wymieszać.

Mielone doprawić tak jak na klopsy. Lepimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego lecz nie obtaczamy w tartej bułce.

Wodę zagotować i do gotującej wody włożyć klopsiki, lekko je po gotować, przestudzić.

Bierzemy po trochę ciasta na rękę rozkładamy ciasto i na ciasto kładziemy po 1 klopsiku zlepiamy. Wkładamy do gotującej wody i gotujemy do wypłynięcia.

Polewamy sosikiem.
Kluski z mięsem
Kluski gotowe do gotowania i skonsumowania