Sposób przygotowania:
Kluski śląskie z mięsem
Kluski: Ziemniaki przeciskam przez praskę, przekładam do miski i wyrównuję powierzchnię. Wyjmuję 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną (uzupełniam miejsce po ziemniakach). Wkładam z powrotem wyjęte wcześniej ziemniaki, dodaję całe jajko i zagniatam ciasto. Farsz: Mięso mielę w maszynce do mięsa. Cebulę podsmażam na oliwie, dodaję do mięsa, mieszam dokładnie. Doprawiam całość solą, pieprzem i majerankiem. Gdyby farsz był za suchy, dolewam trochę rosołu. Z masy ziemniaczanej formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą kulkę spłaszczam na placek. Na środku placków kładę po łyżeczce farszu mięsnego, zlepiam brzegi ciasta i formuję z niego kulkę. Gotowe kluski wrzucam partiami na osolony wrzątek, gdy wypłyną, gotuję jeszcze około 3-4 minuty na niewielkim ogniu. Podaję na gorąco z cebulką podsmażoną na oliwie.