mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Kluski śląskie z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Danie podałam z podsmażoną cebulką, a do nadzienia użyłam ugotowane mięso z rosołu.

Kluski śląskie z mięsem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kluski śląskie z mięsem

 

 

  • Farsz:
  • gotowane mięso z rosołu
  • 1 cebula
  • pieprz
  • sól majeranek
  • ewentualnie trochę rosołu lub bulionu
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie z mięsem
Kluski: Ziemniaki przeciskam przez praskę, przekładam do miski i wyrównuję powierzchnię. Wyjmuję 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną (uzupełniam miejsce po ziemniakach). Wkładam z powrotem wyjęte wcześniej ziemniaki, dodaję całe jajko i zagniatam ciasto. Farsz: Mięso mielę w maszynce do mięsa. Cebulę podsmażam na oliwie, dodaję do mięsa, mieszam dokładnie. Doprawiam całość solą, pieprzem i majerankiem. Gdyby farsz był za suchy, dolewam trochę rosołu. Z masy ziemniaczanej formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą kulkę spłaszczam na placek. Na środku placków kładę po łyżeczce farszu mięsnego, zlepiam brzegi ciasta i formuję z niego kulkę. Gotowe kluski wrzucam partiami na osolony wrzątek, gdy wypłyną, gotuję jeszcze około 3-4 minuty na niewielkim ogniu. Podaję na gorąco z cebulką podsmażoną na oliwie.
Kluski śląskie z mięsem
Kulkę spłaszczyć,położyć trochę farszu mięsnego i zlepić w kulkę
Kluski śląskie z mięsem
Gotowe kluski wrzucać partiami na osolony wrzątek i gotować