Sposób przygotowania:
Śląskie kluski z mięsem gotowanym
Mięso gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy, mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę siekamy w bardzo drobną kostkę, szklimy na odrobinie oliwy. Mieszamy z mięsem. Dodajemy jajko, przyprawiamy solą i pieprzem. Dosypując bułki tartej regulujemy konsystencję nadzienia. Mieszamy wszystko dokładnie. Ziemniaki gotujemy w łupinach, studzimy, obieramy, przepuszczamy przez praskę do mięsa. Dodajemy mąkę (objętościowo mąki ma być w stosunku do ziemniaków jak 1/4 do 3/4). Wbijamy jajko. Zagniatamy ciasto. Z masy ziemniaczanej formujemy kulkę którą rozpłaszczamy. Na środek układamy farsz mięsny, formujemy kluskę tak by farsz był całkowicie zamknięty w środku. Kluski gotujemy w osolonej wodzie, można jest też zamrażać i przechowywać.