Sposób przygotowania:
Kluski z młodych ziemniakówETAP 1:
Młode ziemniaki cienko obrać, wypłukać, przekroić na mniejsze kawałki i włożyć do garnka. Zalać wodą i ugotować jak do obiadu. Po ugotowaniu odcedzić i osolić. Ziemniaki wystudzić.
Zimne przepuścić przez maszynkę do mielenia. Do zmielonych ziemniaków wbić jajko, wsypać mąkę pszenną tortową i mąkę ziemniaczaną.
Wsypać szczyptę soli i zagnieść dość szybko ciasto. Można podsypywać mąką w razie potrzeby.
Ciasto podzielić na kilka części i uformować je jak kopytka. Kluski wrzucić na wrzącą osoloną wodę i gotować kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyłowić łyżką cedzakową.
Podawać np. ze skwarkami z kiełbasy i przesmażoną cebulką.
Szeptucha