WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Kluski z młodych ziemniaków

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kluski ziemniaczane z młodych ziemniaków. W kształcie jak kopytka, ale z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Podane np. ze skwarkami z kiełbaski i cebulą stanowią fajny obiad na co dzień.

Kluski z młodych ziemniaków Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski z młodych ziemniaków

 

Sposób przygotowania:

Kluski z młodych ziemniaków

ETAP 1:

Młode ziemniaki cienko obrać, wypłukać, przekroić na mniejsze kawałki i włożyć do garnka. Zalać wodą i ugotować jak do obiadu. Po ugotowaniu odcedzić i osolić. Ziemniaki wystudzić.

Zimne przepuścić przez maszynkę do mielenia. Do zmielonych ziemniaków wbić jajko, wsypać mąkę pszenną tortową i mąkę ziemniaczaną.

Wsypać szczyptę soli i zagnieść dość szybko ciasto. Można podsypywać mąką w razie potrzeby.

Ciasto podzielić na kilka części i uformować je jak kopytka. Kluski wrzucić na wrzącą osoloną wodę i gotować kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyłowić łyżką cedzakową.

Podawać np. ze skwarkami z kiełbasy i przesmażoną cebulką.

Kluski z młodych ziemniaków
Kluski z młodych ziemniaków po ugotowaniu i wyłowieniu z wody
Kluski z młodych ziemniaków
Kluski ziemniaczane w trakcie gotowania w garnku
Kluski z młodych ziemniaków
Pokrojone jak kopytka kluski ziemniaczane.
Kluski z młodych ziemniaków
Zagniecione ciasto na kluski ziemniaczane.

Tagi:

kluski danie