Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kluski z suszonymi grzybami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kluski z grzybami to smaczny dodatek do zupy lub jako danie obiadowe, polane stopionym boczkiem ze skwarkami.

Kluski z suszonymi grzybami

Składniki:

Kluski z suszonymi grzybami

 

Sposób przygotowania:

Kluski z suszonymi grzybami
Grzyby umyć i zamoczyć na kilka godzin, po czym ugotować, osączyć i bardzo drobno posiekać. ( wywar z grzybów wykorzystać do przygotowania zupy grzybowej ) Masło utrzeć dodając stopniowo po 1 żółtku. Dodać posiekane grzyby, natkę pietruszki i sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Łyżka nabierać porcje ciasta i wrzucać do gotującej się osolonej wody. Gdy wypłyną, gotować jeszcze przez 1 minutę. Wyjmować łyżką cedzakową. Kluski podawać z zupą lub stopionym wędzonym boczkiem.

Tagi:

grzyby