Sposób przygotowania:
Kluski z ziemniakami
Celowo nie podaję ilości składników bo zależy to od apetytu i gęstości zupy. Z mąki należy zrobić ciasto jak na pierogi. Mąkę posolić doda gorącej wody i zarobić gęste ciasto. / Przyjmijmy, że 0,5 kg/ Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę. Wstawi garnek z pokrojonymi ziemniakami, gotować do chwili aż będą prawie miękkie. Z ciasta skubiemy małe kluski i wrzucamy do gotujących się ziemniaków. Kiedy wszystkie wypłyną, zamieszać, chwilę pogotować, odstawić. Ze słoniny czy też boczku, usmażyć skwarki z tłuszczem. Są dwa rodzaje jedzenia tej zupy.Można odcedzić gęste, czyli ziemniaki z kluskami, na talerz i zalać przegotowanym mlekiem. Osobiście wolę nabrać na talerz tej bardzo gęstej zupy i dodać skwarki z tłuszczem. Nawet w dobie kryzysu, ziemniaki i mąka się znajdą, a zupa jest bardzo smaczna i pożywna.
ewciazm