Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Knedle z jabłkiem i cynamonem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Tradycyjne knedle to kluski ze słodkim nadzieniem, ja swoje knedle nadziałem kulkami wykrojonymi z jabłka.

Knedle z jabłkiem i cynamonem

Składniki:

Knedle z jabłkiem i cynamonem

Ciasto

  • 200g ugotowanych ziemniaków
  • 250g twarogu
  • 2 jajka
  • 200g maki pszennej
  • szczypta cukru

Nadzienie

Sposób przygotowania:

Knedle z jabłkiem i cynamonem
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przetrzyj przez praskę wraz z białym serem po czym dodaj do nich jajka, mąkę i szczyptę cukru, całość dokładnie wyrób.

Jabłka obierz i za pomocą specjalnej łyżki wykrawaj z nich kulki.

Z wyrobionego ciasta odrywaj niewielkie porcje i nadziewaj je jabłkami obtoczonymi w cukrze i cynamonie.

Gotowe knedle formuj w kulkę i gotuj w nieosolonej wodzie do momentu aż wypłyną, podawaj z masłem.