jakubdob

jakubdob

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Kluski zbójnickie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Prawdziwe polskie jedzenie

Kluski zbójnickie

Składniki:

Kluski zbójnickie

 

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 3 jajka
  • 40-50 dag mąki
  • 50 dag wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • średnia główka kapusty
  • 3 łyżki smalcu swojskiego
  • 6 łyżek octu 10-proc.
  • 4 łyżki cukru
  • sól

Sposób przygotowania:

Kluski zbójnickie
Wędzony boczek pokrój w kostkę, podsmaż w pokrojoną w kostkę cebulą, zrumień. Ziemniaki obierz, utrzyj na tarce o najmniejszych oczkach, lekko odciśnij z soku przez gazę. Dodaj jajka, łyżeczkę soli, makę, dokładnie wyrób ciasto. Rozsmaruj masę na talerzu albo desce, łyżką zrzucaj porcje do wrzącej osolonej wody w dużym garnku. Gotuj, aż wypłyną, osącz, ciepłe wymieszaj z boczkiem z cebulą. Kapustę poszatkuj, sparz, uduś na smalcu z octem, solą i cukrem, aż będzie miękka. Podawaj z kluskami z boczkiem.

Tagi:

jajko jajka