Sposób przygotowania:
Kluski żelazne
1.Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach;
2.Do startych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę, sól i dokładnie mieszamy masa musi być bardziej gęsta niż na placki ziemniaczane);
3.Masę wkładamy łyżką na osolony wrzątek i gotujemy około 5 minut;
4.W celu sprawdzenia czy ciasto nie jest zbyt rzadkie włożyć 1 łyżkę masy na wrzątek i obserwować czy się nie rozpada.
2.Do startych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę, sól i dokładnie mieszamy masa musi być bardziej gęsta niż na placki ziemniaczane);
3.Masę wkładamy łyżką na osolony wrzątek i gotujemy około 5 minut;
4.W celu sprawdzenia czy ciasto nie jest zbyt rzadkie włożyć 1 łyżkę masy na wrzątek i obserwować czy się nie rozpada.
Natala1210
caroline1983