Dj.Relax

Dj.Relax

Kucharz
[Przepisów: 24]

Kluski ziemniaczane kładzione

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kluski ziemniaczane kładzione podawać z warzywnymi sałatkami lub surówkami.

Kluski ziemniaczane kładzione

Składniki:

Kluski ziemniaczane kładzione

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski ziemniaczane kładzione
Ziemniaki ugotować w łupinach, obrać, zmielić. Do masy ziemniaczanej dodać roztarte masło lub margarynę z żółtkami, mąkę, ubitą pianę z białek. Dokładnie wymieszać. Zagotować wodę z solą, metalową łyżką formować kluski i rzucać na gorącą wodę. Gdy kluski stracą zapach surowego ciasta i będą miękkie, odcedzić. Przelać gorącą wodą i polać tłuszczem z usmażonej słoniny, aby się nie skleiły.