Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Kluski ziemniaczane z farszem z drobiu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

u mnie w domu kluchy mają wzięcie

Kluski ziemniaczane z farszem z drobiu Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kluski ziemniaczane z farszem z drobiu

 

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • kilka czubatych łyżek mąki ziemniaczanej,
  • mięso z połowy ugotowanego kurczaka (np. z rosołu),
  • 2-3 duże cebule,
  • do smaku: sól, pieprz mielony, majeranek, pieprz ziołowy),
  • do smażenia: olej,
  • trochę gotowanych warzyw z rosołu (marchewka, pietruszka, seler)

 

Sposób przygotowania:

Kluski ziemniaczane z farszem z drobiu
Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości, odcedzić i odparować. Jeszcze ciepłe dokładnie rozgnieść albo przecisnąć przez praskę. Ugnieść w misce na równo, podzielić nożem na krzyż, na 4 m/w równe części. Jedną z nich wyjąć na bok a w jej miejsc wsypać mąkę ziemniaczaną (tyle objętościowo ile było tej części ziemniaków. Dodać wcześniej wyjęte ziemniaki i całość zagnieść na gładką masę.
Mięso (ze skórą) zmielić razem z warzywami (nie za dużo). Cebule obrać, pokroić drobno albo posiekać i lekko zrumienić na kilku łyżkach oleju, 1/3 dodać do mięsa. Masę wymieszać, doprawić dobrze solą, pieprzem i majerankiem, ponownie wymieszać.

Mokrą ręką nabierać porcje ciasta, rozpłaszczać je w dłoni na placek. Na środek nałożyć łyżkę mięsa i dokładnie zlepić brzegi formując owalne kluski. Wkładać je po 3-5 szt. na osolony wrzątek i gotować ok. 10 min. na małym ogniu. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz. Okrasić pozostałą cebulą zrumienioną na tłuszczu.
Kluski ziemniaczane z farszem z drobiu
kluski ziemniaczane z farszem z drobiu
Kluski ziemniaczane z farszem z drobiu
kluski ziemniaczane z farszem z drobiu