Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kluski ziemniaczane z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Takie kluseczki to sposób na wykorzystanie mięska, które zostało np. po ugotowaniu rosołu... Do gotowanego kurczaka dodałam wędzonego i wyszło pyszne nadzienie:)

Kluski ziemniaczane z kurczakiem

Składniki:

Kluski ziemniaczane z kurczakiem

Kluski:

Nadzienie:

  • 1 wędzone udko z kurczaka
  • 1 udko z kurczaka ugotowane w rosole
  • 1 cebula
  • sól do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kluski ziemniaczane z kurczakiem

Etap 1

Kluski ziemniaczane z kurczakiem
Przeciśnięte przez praskę ugotowane ziemniaki z dodatkiem jajek i mąki.

Kluski: Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, ostudzić, przecisnąć przez praskę (podałam wagę ziemniaków po ugotowaniu). Do ziemniaków dodać jajka i obie mąki. Zagnieść gładkie ciasto. Gdyby ciasto zbyt mocno kleiło się do rąk, dosypać trochę więcej pszennej mąki. Ciasto odłożyć.

Etap 2

Kluski ziemniaczane z kurczakiem
Pokrojona w kostkę cebula zrumieniona na oleju.

Nadzienie: Cebulę pokroić w kostkę, lekko zrumienić na rozgrzanym oleju, leciutko posolić.

Etap 3

Kluski ziemniaczane z kurczakiem
Drobno pokrojone mięso z dodatkiem podsmażonej cebuli.

Mięso z obu udek oskubać z kości, drobno pokroić. Do mięsa dodać podsmażoną cebulę, wymieszać.

Etap 4

Kluski ziemniaczane z kurczakiem
Utoczony z ciasta wałek pokrojony w plastry.

Z ciasta utoczyć wałek o średnicy ok. 5 cm (podczas rolowania podsypywać pszenną mąką), kroić go w ok. 1,5 cm grubości plastry.

Etap 5

Kluski ziemniaczane z kurczakiem

Każdy plaster ciasta mocno spłaszczyć, nakładać na nie po trochu nadzienia.

Etap 6

Kluski ziemniaczane z kurczakiem

Uformować owalne kluski otulając nadzienie ciastem.

Etap 7

Kluski ziemniaczane z kurczakiem

Kluski wrzucać do lekko osolonego wrzątku.

Etap 8

Kluski ziemniaczane z kurczakiem

Gotować ok. 5 minut od wypłynięcia klusek na wierzch. Kluski odcedzić. Podawać np. ze zrumienioną bułką tartą.