milczek89

milczek89

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Mięsne kluski śląskie z smażoną kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Danie pracochłonne, i czasochłonne ale godne poświęcenia uwagi i czasu

Mięsne kluski śląskie z smażoną kapustą

Składniki:

Mięsne kluski śląskie z smażoną kapustą

 

 

  • Zasmażana kapusta kiszona
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • kilka łyżek oliwy
  • pieprz, liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego
  • na zasmażkę: słuszna łyżka masła i dwie łyżki mąki

 

Sposób przygotowania:

Mięsne kluski śląskie z smażoną kapustą
Ziemniaki ugotować, i po odlaniu wody przecisnąć przez praskę , przełożyć do miski , wyrównać powierzchnię . Wyjąć 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypać mąki ziemniaczanej (uzupełnić miejsce po ziemniakach). Włożyć z powrotem wyjęte wcześniej ziemniaki , dodać jajko łyżkę mąki tortowej i zagnieść ciasto . Farsz Przed zrobieniem farszu na te pyszne kluseczki gotujemy rosół z całego kurczaka (ewentualnie z dwóch ćwiartek, w zależności od wielkości porcji jaką chcemy zrobić). Po ugotowaniu, wyciągamy kurczaka i obieramy go z mięska. Pieczarki obieramy, myjemy i podsmażamy na masełku z cebulką. Dodajemy do kurczaka mieszamy. Farsz mielę w maszynce do mielenia mięsa, można też drobno pokroić. Doprawiamy do smaku przyprawami, trochę maggi, sól, pieprz, wegeta. Przyprawiamy na ostro, gdyż farsz musi się odróżniać od kluski. Gdy już mamy gotowy farsz i ciasto bierzemy się za tworzenie kluseczek. Bierzemy ciasto do ręki i rozgniatamy je na płasko. Nakładamy farszu i formujemy w podłużne kluseczki. Gotowe kluski wrzucać partiami na osolony wrzątek - gdy wypłyną , gotować jeszcze około 3-4 minuty ( na niedużym ogniu ) . Kluseczki hartujemy i odcedzamy z wody.Zasmażana kapusta kiszona Kapustę odsączamy z wody,( płuczemy gdy jest za kwaśna), kroimy na drobniejsze nitki. Kapustę wkładamy na patelnię i zalewamy wodą. Gdy kapusta zmięknie, odparowujemy wodę, dodajemy 2-3 łyżki oliwy, ziele angielskie i liść laurowy i podsmażamy kapustkę na wolnym ogniu. Kapusta będzie dobrze podsmażona gdy nabierze złotego koloru. Na drugiej patelni podsmażam na masełku drobno pokrojoną cebulę, dodaję mąkę i gdy zasmażka jest gotowa łączę ją z kapustką. Doprawiam solą pieprzem i maggi. Całość podaję następująco: Przygotowane kluseczki odsmażam, polewam cebulką i daję zasmażaną kapustę kiszoną. SMACZNEGO