jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Łosoś ze szpinakiem i mozzarellą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Połączenie łososia, szpinaku i mozzarelli to propozycja pysznego obiadu. Dodatkowo danie nie jest skomplikowane w przygotowaniu. Polecam.

Łosoś ze szpinakiem i mozzarellą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łosoś ze szpinakiem i mozzarellą

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Łosoś ze szpinakiem i mozzarellą

ETAP 1

Łosoś ze szpinakiem i mozzarellą
przyprawioną rybę przekładamy do naczynia

Łososia oprószamy solą i pieprzem do smaku z każdej strony. Przyprawionego skrapiamy oliwą i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Naczynie wcześniej także smarujemy oliwą.

ETAP 2

Łosoś ze szpinakiem i mozzarellą
umyty i osuszony szpinak przysmażamy

Przepłukany i osuszony szpinak kroimy na mniejsze części. Gotowy przysmażamy na oliwie z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku.

ETAP 3

Łosoś ze szpinakiem i mozzarellą
szpinak doprawiamy i zabielamy

W trakcie smażenia dodajemy do liści śmietanę. Gotowy, miękki szpinak doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

ETAP 4

Łosoś ze szpinakiem i mozzarellą
przygotowany szpinak umieszczamy na rybie

Tak przygotowany wykładamy na łososiowe płaty.

ETAP 5

Łosoś ze szpinakiem i mozzarellą
na szpinak ścieramy mozzarellę

Mozzarellę odsączamy z zalewy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Startą wykładamy na szpinak.

Tak przygotowane danie wkładamy do nagrzanego piekarnika. Całość pieczemy około 25-30 minut w 180°C.

Gotową rybę podajemy od razu po upieczeniu.