dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Kluski ziemniaczane ze skwarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 350
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kluski ziemniaczane podaje z skwarkami ze słoniny, ale można je polać przesmażoną cebulką z boczkiem.

Kluski ziemniaczane ze skwarkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kluski ziemniaczane ze skwarkami

 

Sposób przygotowania:

Kluski ziemniaczane ze skwarkami
Ugotowane ziemniaki zgniatamy lub przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy masło, jajko, mąkę oraz ok 1 łyżeczkę soli. zagniatamy elastyczne ciasto. Formujemy wałeczki i kroimy w skośne kluski. Wrzucamy do gotującej i osolonej wody. Zmniejszamy płomień, aby woda się nie gotowała i pozostawiamy kluski na ok 15 minut. W tym czasie słoninę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni. Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową i polewamy tłuszczem ze skwarkami. Smacznego!
Kluski ziemniaczane ze skwarkami
Ziemniaki zagniatamy z mąką, masłem i jajkiem.
Kluski ziemniaczane ze skwarkami
Z ciasta formujemy wałki i kroimy zgrabne kluski.
Kluski ziemniaczane ze skwarkami
Słoninę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni.