Sposób przygotowania:
Kluski ziemniaczane zwane śląskimi
Ziemniaki obrać, a następnie zalać wodą i nastawić je na gotowanie dodając do nich trochę soli. Ugotowane ziemniaki odcedzić, a następnie utłuc za pomocą tłuczka i odstawić na chwilę do przestygnięcia. Ugotowane, utłuczone i ostygnięte ziemniaki przełożyć do miski i dodać do nich mąkę ziemniaczaną i pszenną, jajko oraz szczyptę pieprzu i gałki muszkatołowej. Wszystkie składniki umieszczone w misce dokładnie wymieszać, by powstała jednolita ziemniaczana masa. Brać trochę gotowej masy, rolować ją w kuleczkę i w uformowanej kuleczce palcem robić wgłębienie, dziurkę. Postępować identycznie każdorazowo tak samo z każdym kluskiem. W garnku nastawić wodę na gotowanie z dodatkiem odrobiny soli. Do zagotowanej wody przekładać uformowane kluski z dziurką i wyławiać kluski za pomocą łyżki cedzakowej, gdy wypłyną na powierzchnię wody, gdy będą się unosić na wodzie co będzie znaczyło, że są ugotowane i gotowe do jedzenia.