nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Kluski ziemniaczane zwane śląskimi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bardzo dobrze zapewne wszystkim znane ziemniaczane kluski z wgłębieniem, dziurką nazywane potocznie kluskami śląskimi.

Kluski ziemniaczane zwane śląskimi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kluski ziemniaczane zwane śląskimi

 

Sposób przygotowania:

Kluski ziemniaczane zwane śląskimi
Ziemniaki obrać, a następnie zalać wodą i nastawić je na gotowanie dodając do nich trochę soli. Ugotowane ziemniaki odcedzić, a następnie utłuc za pomocą tłuczka i odstawić na chwilę do przestygnięcia. Ugotowane, utłuczone i ostygnięte ziemniaki przełożyć do miski i dodać do nich mąkę ziemniaczaną i pszenną, jajko oraz szczyptę pieprzu i gałki muszkatołowej. Wszystkie składniki umieszczone w misce dokładnie wymieszać, by powstała jednolita ziemniaczana masa. Brać trochę gotowej masy, rolować ją w kuleczkę i w uformowanej kuleczce palcem robić wgłębienie, dziurkę. Postępować identycznie każdorazowo tak samo z każdym kluskiem. W garnku nastawić wodę na gotowanie z dodatkiem odrobiny soli. Do zagotowanej wody przekładać uformowane kluski z dziurką i wyławiać kluski za pomocą łyżki cedzakowej, gdy wypłyną na powierzchnię wody, gdy będą się unosić na wodzie co będzie znaczyło, że są ugotowane i gotowe do jedzenia.
Kluski ziemniaczane zwane śląskimi
Ugotowane,utłuczone ziemniaki z dodatkiem mąk,jajka i przypraw.
Kluski ziemniaczane zwane śląskimi
Surowe jeszcze kluski śląskie podczas ich formowania z ziemniaczanej masy.
Kluski ziemniaczane zwane śląskimi
Kluski śląskie podczas ich gotowania w wodzie z dodatkiem odrobiny soli.