Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1345]

Leczo z frankfurterkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Leczo to potrawa, którą można przygotować z samych warzyw lub z warzyw z dodatkiem mięsa. Ja przygotowałam leczo z cukinii, papryki, cebuli, pomidorów i frankfurterek.

Leczo z frankfurterkami

Składniki:

Leczo z frankfurterkami

 

Sposób przygotowania:

Leczo z frankfurterkami

ETAP 1:

Leczo z frankfurterkami
Myjemy i kroimy warzywa: papryki, cukinię, cebulę

Papryki i cukinię myjemy, kroimy w niezbyt drobną kostkę. Cebulę kroimy w kostkę.

ETAP 2:

Leczo z frankfurterkami
Frankfurterki kroimy w niezbyt cienkie plasterki

Frankfurterki kroimy w niezbyt cienkie plasterki.

Świeże pomidory parzymy, ściągamy skórkę, miąższ kroimy w kostkę.

ETAP 3:

Leczo z frankfurterkami

W garnku rozgrzewamy oliwę. Smażymy cebulę, a gdy ta się zeszkli dodajemy frankfurterki i smażymy chwilę.

ETAP 4:

Leczo z frankfurterkami
Dodajemy papryki i cukinię, dodajemy przyprawy

Dodajemy papryki i cukinię, smażymy razem, aż zmiękną. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, ostrą i słodką papryką mieloną, oregano i zioła prowansalskie.

ETAP 5:

Leczo z frankfurterkami
Dodajemy pomidory

Dodajemy pomidory świeże i pomidory z puszki. Dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut. Leczo doprawiamy do smaku.


Tagi:

leczo danie