Sposób przygotowania:
Knedle z kaszy manny z truskawkamiETAP 1:
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wsypywać powoli kaszę cały czas mieszając. Powinna wyjść bardzo gęsta masa.
Odstawić kaszę do ostygnięcia. Rozmrozić truskawki.
Zimną kaszę przełożyć do miski. Wbić jajko i wsypać część mąki. Zagnieść rękami ciasto podsypując co jakiś czas mąką żeby się nie kleiło.
Ciasto uformować w wałek i pokroić go na 15 równych części. Każdy kawałek ciasta lekko rozpłaszczać w rękach, na środek kłaść truskawki, posypywać ok. 1 łyżeczką cukru i sklejać knedla formując go w kulkę. Knedle odkładać na stolnicę. W garnku zagotować wodę.
Na wrzątek wrzucać knedle. Gotować kilka minut od wypłynięcia knedli. Wyjmować łyżką cedzakową. Na patelni roztopić masło. Wsypać bułkę tartą, cukier i cynamon. Chwilę przesmażyć i polać knedle.
Dodatkowo można podać knedle z jogurtem naturalnym lub śmietaną.