Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Knedle z ciasta ptysiowego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Knedle podawać z roztopionym masłem lub śmietaną.

Knedle z ciasta ptysiowego

Składniki:

Knedle z ciasta ptysiowego

 

Sposób przygotowania:

Knedle z ciasta ptysiowego
W rondlu zagotować mleko, dodać szczyptę soli, wsypać mąkę pszenną i połowę mąki krupczatki, wymieszać. Odstawić ciasto do wystudzenia. Na stolicę przesiać mąkę krupczatkę, dodać wystudzone ciasto, wbić jajka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować wycinać kwadraty, wkładać umyte, odsączone truskawki, formować knedle. Wrzucać na wrzącą wodę i od wypłynięcia na wierzch gotować 10 minut.