Sposób przygotowania:
Knedle z fasoli ze szpinakiem i wędzonym twarogiemETAP 1:
Fasolę wypłukać w zimnej wodzie i zalać dwa razy większą ilością wody. Pozostawić namoczoną przez całą noc. Uzupełnić wodę w fasoli i wstawić na ogień. Gotować ok 1 godz, aż fasola będzie miękka. W połowie gotowania posolić wodę.
Gotową fasolę odsączyć z wody i ostudzić. Zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Przepuściłam dwa razy.
ETAP 2:
Na patelni rozgrzać niewielką ilości oliwy z oliwek i wrzucić rozgnieciony czosnek. Należy uważać, żeby go nie spalić. Po chwili dodać rozmrożony szpinak i smażyć, aż płyn odparuje. Przyprawić. Do wystudzonego szpinaku dodać twaróg i dokładnie wymieszać.
ETAP 3:
Do zmielonej fasoli wbić jajka, dodać mąki i wszystko dokładnie wymieszać. Stolnicę oprószyć mąką i zrolować ciasto. Podzielić na równe części w zależności od tego jak duże chcemy knedle. Podsypując mąką formować placuszki. Kłaść porcję farszu i formować ładne kuleczki.
ETAP 4:
Gotować w lekko osolonym wrzątku przez 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Polać rozpuszczonym masłem i posypać natką pietruszki.
Smacznego.
SylaUla
lukrowanepierniczki