Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Knedle z fasoli ze szpinakiem i wędzonym twarogiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Knedle z fasoli są delikatne i miękkie, a nadzienie ze szpinaku i twarogu nadało szczególnego charakteru całości. Znaczącą rolę odegrał tutaj wędzony twaróg, który nadał odpowiednią nutę smakową.

Knedle z fasoli ze szpinakiem i wędzonym twarogiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Knedle z fasoli ze szpinakiem i wędzonym twarogiem

CIASTO:

NADZIENIE:

DODATKOWO:

Sposób przygotowania:

Knedle z fasoli ze szpinakiem i wędzonym twarogiem

ETAP 1:

Knedle z fasoli ze szpinakiem i wędzonym twarogiem
Ugotowaną fasolę zmielić w maszynce do mielenia mięsa.

Fasolę wypłukać w zimnej wodzie i zalać dwa razy większą ilością wody. Pozostawić namoczoną przez całą noc. Uzupełnić wodę w fasoli i wstawić na ogień. Gotować ok 1 godz, aż fasola będzie miękka. W połowie gotowania posolić wodę.
Gotową fasolę odsączyć z wody i ostudzić. Zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Przepuściłam dwa razy.

ETAP 2:

Knedle z fasoli ze szpinakiem i wędzonym twarogiem
Szpinak usmażyć i po ostudzeniu dodać pokruszony twaróg.

Na patelni rozgrzać niewielką ilości oliwy z oliwek i wrzucić rozgnieciony czosnek. Należy uważać, żeby go nie spalić. Po chwili dodać rozmrożony szpinak i smażyć, aż płyn odparuje. Przyprawić. Do wystudzonego szpinaku dodać twaróg i dokładnie wymieszać.

ETAP 3:

Knedle z fasoli ze szpinakiem i wędzonym twarogiem
W kawałku ciasta zamykać porcję nadzienia ze szpinaku.

Do zmielonej fasoli wbić jajka, dodać mąki i wszystko dokładnie wymieszać. Stolnicę oprószyć mąką i zrolować ciasto. Podzielić na równe części w zależności od tego jak duże chcemy knedle. Podsypując mąką formować placuszki. Kłaść porcję farszu i formować ładne kuleczki.

ETAP 4:

Knedle z fasoli ze szpinakiem i wędzonym twarogiem
Knedle wrzucać na osolony wrzątek.

Gotować w lekko osolonym wrzątku przez 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Polać rozpuszczonym masłem i posypać natką pietruszki.


Smacznego.