WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1404]

Knedle z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne danie lub deser dla dorosłych i dzieci - knedle z jagodami polane słodką bułką tarą na masełku i serkiem waniliowym.

Knedle z jagodami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Knedle z jagodami

 

Sposób przygotowania:

Knedle z jagodami

ETAP 1:

Ser biały (użyłam sera w kostce który miał taką konsystencję jakby trochę zmieloną, nie był taki suchy jak np. ser typu klinek) włożyć do miski.
Wsypać mąkę pszenną tortową lub zwykłą, cukier waniliowy i wbić jedno jajko. Wszystko zagnieść na jednolite ciasto.

Z ciasta uformować wałek i podzielić go na równe plasterki. Mi wyszło 9 plastrów. Każdy plaster rozgnieść w rękach na płaski placek. Na środek włożyć ok. ok. 2 łyżeczki jagód. Posypać ok. 1 łyżeczką cukru i zlepić brzegi formując okrągły knedel.

Knedle odkładać na deskę posypaną mąką. W dużym garnku zagotować wodę. Gdy się zagotuje wrzucić knedle. Gotować kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową na półmisek.

Na patelni roztopić masło. Wsypać bułkę tartą i cukier cynamonowy i chwilę przesmażyć. Zasmażką polać knedle. Dodatkowo podać knedle z jogurtem naturalnym lub serkiem waniliowym.

Knedle z jagodami
Ugotowane knedle polane bułką tartą na masełku
Knedle z jagodami
Ugotowane knedle wyjęte na półmisek przed polaniem
Knedle z jagodami
Knedle podczas gotowania we wrzątku w garnku
Knedle z jagodami
Ulepione knedle z jagodami przed ugotowaniem