Sposób przygotowania:
Knedle z jagodamiETAP 1:
Ser biały (użyłam sera w kostce który miał taką konsystencję jakby trochę zmieloną, nie był taki suchy jak np. ser typu klinek) włożyć do miski.
Wsypać mąkę pszenną tortową lub zwykłą, cukier waniliowy i wbić jedno jajko. Wszystko zagnieść na jednolite ciasto.
Z ciasta uformować wałek i podzielić go na równe plasterki. Mi wyszło 9 plastrów. Każdy plaster rozgnieść w rękach na płaski placek. Na środek włożyć ok. ok. 2 łyżeczki jagód. Posypać ok. 1 łyżeczką cukru i zlepić brzegi formując okrągły knedel.
Knedle odkładać na deskę posypaną mąką. W dużym garnku zagotować wodę. Gdy się zagotuje wrzucić knedle. Gotować kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową na półmisek.
Na patelni roztopić masło. Wsypać bułkę tartą i cukier cynamonowy i chwilę przesmażyć. Zasmażką polać knedle. Dodatkowo podać knedle z jogurtem naturalnym lub serkiem waniliowym.