Mama niejadka

Mama niejadka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Knedle z ciasta ptysiowego ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Oryginalny, smaczny przepis na knedle z ciasta ptysiowego ze śliwkami podane ze śmietaną i cukrem :)

Knedle z ciasta ptysiowego ze śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Knedle z ciasta ptysiowego ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Knedle z ciasta ptysiowego ze śliwkami
Przygotowujemy ciasto ptysiowe. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło i szczyptę soli.

Jak mleko zacznie się gotować dosypać większość mąki (400 gram) i dokładnie wymieszać by nie było grudek.

Pozostawić do wystygnięcia, po tym czasie dodać jajka i dokładnie wymieszać. Dodać resztę mąki i zagnieść ciasto.

Rwiemy kawałki ciasta, rozpłaszczamy w ręce i wkładamy obsypaną cukrem śliwkę. Szykujemy knedle i później partiami gotujemy 2 minuty od momentu wypłynięcia.

Podajemy ze śmietaną posypane cukrem.
Knedle z ciasta ptysiowego ze śliwkami
Przygotowujemy ciasto ptysiowe, gotujemy mleko z masłem
Knedle z ciasta ptysiowego ze śliwkami
Do mleka z masłem dodajemy mąkę i mieszamy
Knedle z ciasta ptysiowego ze śliwkami
Do przestygniętego ciasta dodajemy jajka
Knedle z ciasta ptysiowego ze śliwkami
Formujemy knedla dodając posypaną cukrem śliwkę