Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1307]

Knedle z marcepanem i morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kupiłam na giełdzie całą skrzynkę dojrzałych moreli i teraz muszę je przerobić. Były już konfitury teraz czas na knedle z morelami. Polecam, bo są przepyszne.

Knedle z marcepanem i morelami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Knedle z marcepanem i morelami

Ciasto

Nadzienie

Posypka :

Sposób przygotowania:

Knedle z marcepanem i morelami
Ugotowane ziemniaki zemleć w maszynce lub przecisnąć przez praskę.

Morele umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, wypestkować.

Do zmielonych ziemniaków dodać jajko i mąkę, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić.

Z ciasta uformować wałeczek, pokroić go na kawałki.

Każdy kawałek lekko spłaszczyć, położyć połowę moreli z kawałkiem marcepanu, dobrze zlepić i uformować kulę.

Gotować we wrzącej i lekko osolonej wodzie, około 2-3 minut od wypłynięcia.

Wybierać łyżką cedzakową na talerze.

Posypka:

Na patelni rozpuścić masło, dodać pozostałe składniki, zrumienić.

Podawać knedle z posypką migdałowo cynamonową.
Knedle z marcepanem i morelami
Z przygotowanych składników zrobiono ciasto
Knedle z marcepanem i morelami
Knedle zostaną umyte osuszone i wypestkowane
Knedle z marcepanem i morelami
Na każdym kawałku spłaszczonego ciasta położono morelę i marcepan
Knedle z marcepanem i morelami
Ciasto zostałoz owocami dobrze zlepione i uformowane w kulę