Sposób przygotowania:
Knedle z marcepanem i morelami
Ugotowane ziemniaki zemleć w maszynce lub przecisnąć przez praskę.
Morele umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, wypestkować.
Do zmielonych ziemniaków dodać jajko i mąkę, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić.
Z ciasta uformować wałeczek, pokroić go na kawałki.
Każdy kawałek lekko spłaszczyć, położyć połowę moreli z kawałkiem marcepanu, dobrze zlepić i uformować kulę.
Gotować we wrzącej i lekko osolonej wodzie, około 2-3 minut od wypłynięcia.
Wybierać łyżką cedzakową na talerze.
Posypka:
Na patelni rozpuścić masło, dodać pozostałe składniki, zrumienić.
Podawać knedle z posypką migdałowo cynamonową.
Morele umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, wypestkować.
Do zmielonych ziemniaków dodać jajko i mąkę, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić.
Z ciasta uformować wałeczek, pokroić go na kawałki.
Każdy kawałek lekko spłaszczyć, położyć połowę moreli z kawałkiem marcepanu, dobrze zlepić i uformować kulę.
Gotować we wrzącej i lekko osolonej wodzie, około 2-3 minut od wypłynięcia.
Wybierać łyżką cedzakową na talerze.
Posypka:
Na patelni rozpuścić masło, dodać pozostałe składniki, zrumienić.
Podawać knedle z posypką migdałowo cynamonową.