SUPERPRZEPIS

Knedle z kaszanką

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Knedle z kaszanką Więcej zdjęć (5)

Robiłam już pierogi z kiszką. Dlaczego więc nie zrobić knedli? Teraz już po przygotowaniu i skonsumowaniu danie mogę spokojnie polecić! Kiszka tak podana smakuje pysznie.

Składniki:

Knedle z kaszanką

CIASTO

NADZIENIE

  • 400 gram kaszanki (kiszki),
  • Pieprz, sól do smaku,
  • majeranek do smaku,
  • 1 cebula,
  • Olej do smażenia,

DODATKOWO

  • ok 150 gram wędzonego boczku,
  • natka pietruszki do dekoracji,

Sposób przygotowania:

Knedle z kaszanką

ETAP 1

Knedle z kaszanką
Składniki ciasta wykładamy na stolnicę

Mąkę wykładamy na stolnicę. Dokładamy do niej jajko, ziemniaki praz sól. Zagniatamy energicznie ciasto
Przygotowane wałkujemy na grubość około 0,5-0,7 cm. Za pomocą szklanki lub obręczy wycinamy koła.

ETAP 2

Knedle z kaszanką
Przygotowaną kaszankę porcjujemy na wycięte koła

Na każde koło wykładamy porcje przysmażonej kaszanki.

ETAP 3

Knedle z kaszanką
Ciasto sklejamy, formując zgrabne knedelki

Boki zawijamy ku górze i sklejamy. Formujemy knedle.
Uformowane gotujemy w osolonej wodzie z niewielkim dodatkiem oleju. Gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia. Ugotowane delikatnie przelewamy wodą. Porcjujemy na talerze. Podajemy z przetopionym boczkiem. Dekorujemy natką pietruszki. Podajemy

ETAP 4

Knedle z kaszanką
Kaszankę przysmażamy na cebuli

NADZIENIE:Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Przysmażamy na oleju. Następnie dodajemy do niej kiszkę. Smażymy około 5 -7 minut, doprawiając do smaku. Gotową zdejmujemy z ognia i studzimy.

ETAP 5

Knedle z kaszanką
Pokrojony boczek przysmażamy

WYKOŃCZENIE:Boczek kroimy w kostkę i przytapiamy na patelni.


Tagi:

knedle dania