Sposób przygotowania:
Knedle z jabłkami
Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować, ostudzić.
Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać mąki, żółtka, sól, zagnieść ciasto.
Z ciasta formować krążki, spłaszczać je w dłoniach, na środek nakładać jabłka wymieszane z cukrem.
Knedle dobrze zlepiać, by nie rozwaliły się w gotowaniu.
Wrzucać gotowe knedle na wrzącą i osoloną wodę, gotować 4 minuty od wypłynięcia knedli.
Gotowe knedle wyjąc na talerze, polać śmietaną i posypać cukrem.
Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać mąki, żółtka, sól, zagnieść ciasto.
Z ciasta formować krążki, spłaszczać je w dłoniach, na środek nakładać jabłka wymieszane z cukrem.
Knedle dobrze zlepiać, by nie rozwaliły się w gotowaniu.
Wrzucać gotowe knedle na wrzącą i osoloną wodę, gotować 4 minuty od wypłynięcia knedli.
Gotowe knedle wyjąc na talerze, polać śmietaną i posypać cukrem.
Dorcia