WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1710]

Knedle z kaszy manny z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najlepsze knedle jakie jadłam do tej pory. Ciasto jest zrobione na bazie ugotowanej na mleku kaszy manny. Knedle wypełnione są truskawkami i polane po ugotowaniu zasmażką z bułki tartej.

Knedle z kaszy manny z truskawkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Knedle z kaszy manny z truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Knedle z kaszy manny z truskawkami

ETAP 1:

Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wsypywać powoli kaszę cały czas mieszając. Powinna wyjść bardzo gęsta masa.
Odstawić kaszę do ostygnięcia. Rozmrozić truskawki.

Zimną kaszę przełożyć do miski. Wbić jajko i wsypać część mąki. Zagnieść rękami ciasto podsypując co jakiś czas mąką żeby się nie kleiło.

Ciasto uformować w wałek i pokroić go na 15 równych części. Każdy kawałek ciasta lekko rozpłaszczać w rękach, na środek kłaść truskawki, posypywać ok. 1 łyżeczką cukru i sklejać knedla formując go w kulkę. Knedle odkładać na stolnicę. W garnku zagotować wodę.

Na wrzątek wrzucać knedle. Gotować kilka minut od wypłynięcia knedli. Wyjmować łyżką cedzakową. Na patelni roztopić masło. Wsypać bułkę tartą, cukier i cynamon. Chwilę przesmażyć i polać knedle.

Dodatkowo można podać knedle z jogurtem naturalnym lub śmietaną.

Knedle z kaszy manny z truskawkami
Knedle z kaszy manny po ugotowaniu i polaniu bułką tartą
Knedle z kaszy manny z truskawkami
Kasza manna po ugotowaniu na mleku i wystudzeniu
Knedle z kaszy manny z truskawkami
Knedle z kaszy manny po ulepieniu przed ugotowaniem