Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2790]

Knedle z kaszą jaglaną i serem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Knedle z ciasta ziemniaczanego nadziewane białym serem i kaszą jaglaną to pomysł na pyszne danie, idealnie smakują okraszone rumianą cebulką.

Knedle z kaszą jaglaną i serem

Składniki:

Knedle z kaszą jaglaną i serem

 

Sposób przygotowania:

Knedle z kaszą jaglaną i serem

ETAP 1:

Knedle z kaszą jaglaną i serem
Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną cebulę.

Nadzienie
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju, ostudzić.

ETAP 2:

Knedle z kaszą jaglaną i serem
Ugotowaną kaszę połączyć z serem i cebulą.

Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać i ugotować w osolonej wodzie, ostudzić.

Do zimnej kaszy wsypać pokruszony biały ser i podsmażoną cebulę.

ETAP 3:

Knedle z kaszą jaglaną i serem
Nadzienie z kaszy i sera przyprawić do smaku.

Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

ETAP 4:

Knedle z kaszą jaglaną i serem
Obie mąki połączyć z ziemniakami i jajkiem.

Obie mąki razem wymieszać, dodać przeciśnięte przez praskę ziemniaki, odrobinę soli i jajko.

ETAP 5:

Knedle z kaszą jaglaną i serem

Zagnieść ciasto, podzielić na kawałeczki, rozpłaszczyć i włożyć porcję nadzienia.

ETAP 6:

Knedle z kaszą jaglaną i serem

Dokładnie zlepić, formując knedle. Wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 3-4 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać okraszone podsmażoną na tłuszczu cebulą lub boczkiem.

Tagi:

knedle dania