jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Knedle z mąki pszennej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

knedle z mąki pszennej w potrawce grzybowo- cebulowej- wyśmienite danie

Knedle z mąki pszennej

Składniki:

Knedle z mąki pszennej

 

  • 50 dag pieczywa gruboziarnistego
  • 50 dag małych cebulek
  • 50 dag małych pieczarek
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka rosołu instant
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki- do dekoracji

Sposób przygotowania:

Knedle z mąki pszennej
Pokroić pieczywo na małe kawałki, przesypać do miseczki. rozmącić jajka w 2 szklankach mleka, polać pieczywo w miseczce, całość dobrze zagnieść. Odstawić na 30 minut pod przykryciem. Obrać cebulę, zetrzeć na tarce. Opłukać pęczek natki pietruszki, osuszyć, drobno posiekać. Wymieszać cebulę i natkę z 3 łyżkami oleju, dodać do masy. Doprawić solą i pieprzem. Do uzyskania lepszej konsystencji dodać mąkę. Uformować z masy knedle. Zagotować w garnku osoloną wodę, zmniejszyć ogień, wrzucić knedle na 15-20 minut. Obrać cebulki. Oczyścić, umyć paprykę i cebulki. Pokroić paprykę w paski. Ropzgrzać w garnku resztę oleju, podsmarzyć warzywa, wlać rosół i resztę mleka, całość zagotować. zagęścić sos mąką ziemniacxaną, doprawić solą i pieprzem. Dodac śmietanę. Podawać knedle z sosem z warzywami, całosć udekorować natką i szczypiorkiem.