Sposób przygotowania:
Knedle z mąki pszennej
Pokroić pieczywo na małe kawałki, przesypać do miseczki. rozmącić jajka w 2 szklankach mleka, polać pieczywo w miseczce, całość dobrze zagnieść. Odstawić na 30 minut pod przykryciem. Obrać cebulę, zetrzeć na tarce. Opłukać pęczek natki pietruszki, osuszyć, drobno posiekać. Wymieszać cebulę i natkę z 3 łyżkami oleju, dodać do masy. Doprawić solą i pieprzem. Do uzyskania lepszej konsystencji dodać mąkę. Uformować z masy knedle. Zagotować w garnku osoloną wodę, zmniejszyć ogień, wrzucić knedle na 15-20 minut. Obrać cebulki. Oczyścić, umyć paprykę i cebulki. Pokroić paprykę w paski. Ropzgrzać w garnku resztę oleju, podsmarzyć warzywa, wlać rosół i resztę mleka, całość zagotować. zagęścić sos mąką ziemniacxaną, doprawić solą i pieprzem. Dodac śmietanę. Podawać knedle z sosem z warzywami, całosć udekorować natką i szczypiorkiem.