Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Knedle z morelami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Podawać posypane cukrem pudrem.

Knedle z morelami

Składniki:

Knedle z morelami

 

 

Sposób przygotowania:

Knedle z morelami
Utrzeć na pianę mikserem ręcznym 60 g masła, skórkę cytrynową, cukier i szczyptę soli. Domieszać twarożek i mąkę, odstawić ciasto w chłodne miejsce. Morele umyć, przekroić na połowę, wyjąć pestki, a zamiast nich włożyć w to miejsce po l kostce cukru. Ciasto podzielić na 8 porcji i zwilżonymi dłońmi zawijać w nie morele. Zagotować wodę i do niej knedle nie przerywając wrzenia wody i gotować ok. 20 minut. Są ugotowane, kiedy wypłyną na powierzchnię wody. Wyjmować knedle łyżką cedzakową. Uprażyć na patelni tartą bułkę l roztopić masło, polać knedle. Zwilżonymi dłońmi uformować ciasto na placuszki, w które zawijamy morele.