Sposób przygotowania:
Knedle z serem i truskawkami
Ziemniaki myjemy, gotujemy w łupinkach, studzimy i obieramy. Ziemniaki i ser prze[puszczamy przez maszynkę. Do masy serowo-ziemniaczanej wbijamy jajko, wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno mieć trochę luźniejszą konsystencję, ale musi być klejące – jeśli jest taka potrzeba dosypujemy więcej mąki.
W garnku nastawiamy wodę.
Z ciasta formujemy wałki, odkrawamy kawałek, na ręce spłaszczamy, formujemy krążek, na którego środku kładziemy truskawkę, oprószamy ją lekko cukrem i zlepiamy ciasto, formując kulę.
Knedle wkładamy do gotującej się wody i gotujemy około 3 minut.
Odcedzone knedle serwujemy polane masłem z bułką tartą lub śmietaną i cynamonem
W garnku nastawiamy wodę.
Z ciasta formujemy wałki, odkrawamy kawałek, na ręce spłaszczamy, formujemy krążek, na którego środku kładziemy truskawkę, oprószamy ją lekko cukrem i zlepiamy ciasto, formując kulę.
Knedle wkładamy do gotującej się wody i gotujemy około 3 minut.
Odcedzone knedle serwujemy polane masłem z bułką tartą lub śmietaną i cynamonem
smokii